Hari nie , aku nak kongsi resipi cheesecake yang mak aku dah ajar . Nak buat cheesecake nie senang sangat , tak payah nak bakar dalam oven . . cuma sejukkan dalam peti sejuk je .
Bahan-bahan
500g cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
2 paket biskut saltcheese jenama Khong Guan
Chocolate rice ( untuk hiasan )
Cream cheese |
Biskut saltcheese |
Susu pekat manis |
Chocolate rice |
Cara Membuat
- Masukkan cream cheese ke dalam mangkuk pengadun . Kalau hendak lebih senang , potong cream cheese tersebut kecil-kecil supaya senang nak dipukul .
- Masukkan 1/2 tin susu pekat manis .
- Pukul dengan menggunakan mixer sehingga adunan tidak berketul-ketul .
- Patah-patahkan biskut saltcheese dan masukkan ke dalam adunan .
- Gaul dengan menggunakan senduk kayu .
- Letakkan adunan dalam bekas yang bersesuaian : loyang , tupperware dsb. Kalau nak lebih senang , alas bekas tersebut dengan plastik supaya senang nak keluarkan cheesecake .
- Hias permukaan cheesecake dengan chocolate rice mengikut kreativiti anda .
- Sejukkan dalam peti sejuk semalaman .
No comments:
Post a Comment